Historik
     
Här redovisas några av de viktigaste händelserna i Bröderna Dobermanns karriär. Eftersom deras betydelse för musikhistorien har varit och fortfarande är stor, så överensstämmer mycket i deras musikaliska utveckling med de stora händelserna i musikhistorien.
     

1878

 

Vid brödernas första besök i London hade de med sig ett antal egna religösa sånger som de framförde på Londons gator och torg. Sångerna översattes till engelska och inspirerade pastor William Booth att 1878 grunda The Salvation Army –Frälsningsarmén.

 

1905  

Vid unionsupplösningen 1905 då brödrafolken Sverige och Norge återigen delade i två länder uppstod problem för bröderna. Deras utedass som byggdes under unionstiden hamnade nu plötsligt på norska sidan. En norskfödd svensk tulltjänsteman bevakade gränsen vid Getmossen så nitiskt att bröderna i princip inte kunde nyttja sina väl insuttna faciliteter. Under en tid försökte de gräva en smal tunnel för att nå fram till dasset under projektnamnet ”Fyrtums Skit Tunnel Torsby” men tvingades ge upp när de stötte på urberg.

De skrev då en visa i protest mot unionsupplösningen ”Nu är det nock med den vehöggen stören”. Denna visa tog de med sig till de Förenta staterna och lade därmed grunden för olika proteströrelser med musik som ett viktigt kampverktyg. Även den svenska progg-rörelsen har hittat inspiration från detta historiens första exempel på samhällstillvänd musik.

1935  

Anonyma Alkoholister bildades i Akron, Ohio i USA. Bröderna hade under sin tid i Östmark utvecklat en metod för att kunna hålla sig berusad under så lång tid som möjligt och på ett sätt som kunde accepteras socialt. När de – lätt berusade och på knagglig engelska – skulle förklara denna metod för de som senare skulle komma att kallas AA:s grundare - Bill Wilson och Dr Robert Smith - missförstod de bröderna totalt och utvecklade från detta hela sin numer välkända och erkända metod för behandling av alkoholmissbruk.

 

1952  

Bröderna bildade Sun Records tillsammans med Sam Phillips. På detta bolag skulle senare artister som Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Johnny Cash spela in sina tidiga Rock ’n’ Roll hits.

Året innan gav de en låt som brukar kallas historiens första rocklåt till en ung Ike Turner som blivit känd som dess kompositör. ”Rocket 88” spelades in av Ike Turners band under namnet Jackie Brenston and his Delta Cats. Rocket 88 var en modell av märket Oldsmobile. Bröderna utvecklade under sin ungdom i Östmark en gengasdriven personbil som de kallade ”Ve 8”. Än idag kan man spåra ett stort motorintresse i Östmark som sannolikt har sin grund i detta utvecklingsarbete.

 

1954  

Gördis tvättade kläder i bäcken i Getmeössen och fascinerades av det rytmiska ljudet som framkallades av gnidandet mot tvättbrädan. Göran som tagit sig en liten middagslurar vaknade till och kom enligt sägnen utstormandes med gitarren i högsta hugg. De komponerade – fortfarande med Gördis stående i bäcken – den första skiffellåten. Skiffeln skulle sedan komma svepa över västvärlden som en förelöpare till 60-talspopen.

 

1955  

Bröderna träffade Johnny Cash och skänkte ”Fôlkonn knehunn” till honom. Johnny Cash spelade senare in låten under titeln ”Folsom prison blues”.

 

1959

Under sent 50-tal tillbringade de mycket tid i England. De startade ”School of Rock” där de undervisade i gitarrteknik. Skolan hade elever som John Lennon, Eric Clapton, Pete Townshend och Oscar Hammerstein-Smith-Jones-McFarrel.

 

1963

Bröderna bildade skivbolaget Joapple Records.
A-sidorna på alla skivor hade från och med då en potatis på etiketten och B-sidorna potatismos.Under denna tid i England gjordes också de unika inspelningarna med Oskar i Kjippa som inte skulle komma att presenteras för allmänheten förrän år 2007 - se nedan.

 

1964

Bröderna spelade in den klassiska numer nyutgivna LP:n ”Baar å bränn”

 

1966

Efter ett uppslitande gräl med deras fru började bröderna att propagera för fred både i sina låttexter och genom olika happenings. De skickade en säck potatis till ett antal världsledare med en uppmaning att sätta potatis i fredens namn.

 

1968

Bröderna genomför en konsert uppe på taket av Joapple Records kontorsbyggnad i London. De blir arresterade för förargelseväckande beteende efter att Gördis skålat med borgmästarens fru och sagt ”bôtten ôpp” som inte alls betyder det på engelska.

 

1968

Den första och största hårdrocksgruppen Black Sabbath bildades efter att bröderna demonstrerat några nykomponerade gitarrfigurer för Tony Iommi och Ozzy Osbourne i en källarlokal i Birmingham, England.

 

1973

Bröderna Dobermann stöder lokalt producerade produkter. De utvecklade under tidigt 70-tal ett konsumentmärkningssystem för det de själva producerade på gården. Till den lokalt producerade etanolen har de alltid använts potatis från det egna potatislandet. Bröderna är initiativtagare till kampanjerna ”Drank ifrå egen tank”, ”Egen mäsk å eget fläsk” samt ”Bränn där du bor”.

 

1975

Göran stack sig av misstag sig i kinden med en säkerhetsnål när han försökte få fason på sina långkalsonger och vrålade med sådan frenesi att Gördis omedelbart fick idén till en ny energifylld musikstil som senare skulle komma att kallas punk.

 

1976

Deras fru diskade och skramlade rytmiskt med besticken i diskhon. Göran som sitter och fingrar på basen lägger omedelbart in en stunsig basgång och discon är född.

 

-

Under 1980 och 1990-talen är fakta om bröderna betydligt mer sällsynta. Under mer än två decennier saknas nästan helt uppgifter om brödernas verksamhet. Men plötsligt efter sekelskiftet……………………

 

2003

Under detta år började det att cirkulera CD-skivor med nyutgivningar av gammalt material och brödernas musik hittar nya lyssnare.Bröderna deltog vid Östmarksdagarna den 19 juli och framförde några av sina mest stilbildande verk. De ackompanjerades av Lell-Sven på bas och den legendariske Oskar i Kjippas son på trummor och hade med sig systrarna Riesenschnauzer som körade. Systrarna Riesenschnauzer har på motsvarande sätt som Dobermannbröderna haft en stor betydelse för kvinnliga vokalgrupper. De har stått modell för kända artister alltifrån The Andrews Sisters, via Pointer Sisters till Bananarama.

2005

I slutet av september detta år hade dokumentärfilmen om bröderna - Filmen om musikhistoriens bäst bevarade hemlighet - världspremiär på biografen Stjärnan i Torsby under stor uppståndelse och intensiv mediabevakning. Efter filmpremiären återvände bröderna till USA för att fortsätta sin världsturné - ”Grandfathers of Rock 2005”.

Se videoupptagningar från premiärfesten med bröderna och kompbandet Bröderna Gråhund från Västra Ämtervik.

"Rockakuten"

"Visafton"

"Rônnsjömål"

 

2007

Kring julhelgen detta år släpptes ett helt unikt material på CDn "Kjippa Kjippa Shake". För första gången har inspelningar med brödernas stora inspirationskälla Oskar i Kjippa gjorts tillgängliga för allmänheten. Se vidare i avsnittet "Diskografi".

 

2009

Efter över 40 års oförklarig frånvaro återupptäcks plötsligen Oskar i Kjippa. Han har levt under namnet Hermeto Pascoal i Brasilien och under alla år har han genomfört att antal mer eller mindre udda musikprojekt. Vi kan nu bara hoppas att han behagar dyka upp i Sverige och Östmark också nu när "katta ha kom tur låda å eter ur maskbôrken" som han själv skulle ha sagt.

 

2011

Plötsligt drar sig bröderna tillbaka från all offentlighet och de och Oskar i Kjippa försvinner spårlöst. Föreningen Bröderna Dobermanns vänner läggs ner.