Getmôssen
   

Bröderna härstammar från Getmôssen – en liten gård i nordvästra Värmland i Östmarks socken. Gården ligger alldeles invid gränsen till vårt grannland i väst och deras första framträdanden skedde vid logdanser på både norska och svenska sidan.

 

Oskar i Kjippa

I trakten bodde också Oskar i Kjippa - deras främsta inspirationskälla. Oskar är en smått excentrisk musikant som är känd för att kunna spela melodier på ett brännvinskrus samtidigt som han drack ur det och improviserade både texter och melodier i ibland flera timmar långa framföranden. Han kallade själv detta för ”dyngtaaling te musik”.

Oskar och bröderna har också experimenterat med olika scen och filmtekniker. Oskar har bl.a. introducerat en helt ny scenkonst där han, oftast helt utan manus, förutom att spela huvudroll och alla biroller även gestaltar all dekor och rekvisita.

Oskar återfunnen -
efter 40 år !!!

Plötsligt efter över 40 års oförklarlig frånvaro från rampljuset har nu Oskar dykt upp igen. Det visar sig att han levt ett liv i Brasilien under namnet Hermeto Pascoal. Oskars alter ego, Hermeto är mest känd för avantgard musik - en genre som Oskar sedan lång tid tillbaka skapat och vidareutvecklat. Egentligen kommer termen från Nils i Stôga som vid ett tillfälle fällde komentare "a va en garn beet dätta du".

Se de nyupptäckta videoupptagningar med Oskar:

"Musik ifrå skägg"

"Musik ifrå tjärnhôla"

"Oskar hos tannläkern"

"Intervju med Oskar"

 

 

 

 

Bland andra musikanter i bygden kan nämnas:

Jerry på Gaalsia – en driven gitarrist som spelar allt från folkmusik till jazz. Han var en stor inspirationskälla för den psykedeliska eran från slutet av 60-talet och början på 70-talet. Då var han känd för att efter intagande av olika flugsvampsdekokter utföra 20-30 minuter långa gitarrsolon som bara bestod av en enda ton.

Jangen-Reinhardt – gitarrist som i första hand spelar jazz. Tillsammans med musikaliska vänner från båda sidorna gränsen har han bildat Svensk-Norska Hotlam-Kvintetten.

Johnny Hurricane and the Tornados - utta blås.

Freddie and the Electronics - utta ström.

Lars-Oskars - utta Lars.